Chaufførnyt
Navigation
Besøgende
» Gæster online: 1

» Brugere online: 0

» Antal brugere: 3
» Nyeste bruger: Skovsgaard
Job i Transport
Nordsjællands Veterantog
Vestsjællands Veterantog
MY Veterantog
Østsjællandske Jernbaneklub
Nettog Hobby
Nyeste artikler
DTL magasinet
Log ind
Indtast brugernavn

KodeordHar du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Chaufførnyt
Fra fotoalbummet...

Amukurs.dk
Arbejdstilsynet
Ulykke Patientforeningen
TUR.DK - Lærlingens adgang til at køre varebil
NyhedMange lærlinge udfører varebilskørsel for den virksomhed, de er i lære hos. Dette er stadig muligt, efter de nye krav til kørsel med varebil er blevet indført. Det kræver blot, at lærlingen gennemfører varebilschaufføruddannelsen som valgfrit indhold i uddannelsen.


Den 1. juli 2019 blev der indført nye krav til vognmænd og chauffører, der udfører godskørsel for fremmed regning i varebil. Et af kravene er, at føreren skal være i besiddelse af et varebilschaufføruddannelsesbevis (VUB), hvis varebilen har en tilladt totalvægt på over 2.000 kg til og med 3.500 kg, og der fragtes gods med en samlet vægt på over 11 kg pr. stykgods.


- Reglerne betyder, at lærlinge skal være i besiddelse af et varebilschaufføruddannelsesbevis for at måtte køre varebil, der falder ind under denne kategori. Den eneste undtagelse er, hvis lærlingen har erhvervet et chaufføruddannelsesbevis, som gælder for kørsel med lastbil, fortæller Jørgen Jæger, seniorkonsulent i Transporterhvervets Uddannelser, TUR.


Det vil sige, at en lærling, der har et chaufføruddannelsesbevis (CUB) på baggrund af kvalifikationsuddan-nelsen til lastbil, ikke har brug for VUB.


- Man skal blot være opmærksom på, at påbegyndt undervisning i CUB ikke er tilstrækkeligt, sådan som det er, når man tager lastbilkørekort i forbindelse med sin erhvervsuddannelse. Man skal have erhvervet selve chaufføruddannelsesbeviset, som udstedes af Færdselsstyrelsen, før man må køre varebil, påpeger Jørgen Jæger.


Muligt på både grundforløb og hovedforløb
Uddannelsen er blevet indrettet, så beviset til varebil kan erhverves på både grundforløbet og som valgfag på hovedforløbet.

- Varebilschaufføruddannelsen er nu lagt ind i erhvervsuddannelsen som en mulighed både på grundforløbet som valgfag og på hovedforløbet som et valgfrit specialefag. Det betyder, at både de unge elever og voksenlærlinge kan erhverve beviset via erhvervsuddannelsen, siger Jørgen Jæger.

Muligheden for at erhverve VUB på grundforløbet er dog så ny, at mange af de elever, som har afsluttet deres grundforløb op mod sommerferien, ikke har kunnet nå at benytte sig af ordningen.

- Det er TURs opfattelse, at langt de fleste skoler indarbejder varebilschaufføruddannelsen, som en fast del af deres grundforløb 2. Det er dog vigtigt at pointere, at virksomhederne bør sikre sig, at lærlingen har kørekort B og VUB for at måtte køre varebil, siger Jørgen Jæger.

Kontakt skolen
Det, at lærlingen starter med at køre varebil, er allerede en udbredt praksis blandt mange virksomheder.

- At køre varebil efter erhvervelse af kørekort B kan være en god træning, inden lærlingen på kommende skoleophold skal i gang med kørekort til lastbil. Så hvis en praktikvirksomhed har en lærling, der har brug for VUB, så er vores opfordring, at man skal kontakte den skole, hvor lærlingen er tilmeldt.

- Har eleven endnu ikke kørekort B, er det stadig muligt at gennemføre varebilschaufføruddannelsen. Dog udstedes beviset først, når kørekort B er erhvervet, afslutter Jørgen Jæger.

- TUR
Fakta om varebilschaufføruddannelsen:
Varebilschaufføruddannelsen omfatter en grundlæggende uddannelse på tre dage og en regelmæssig efteruddannelse på to dage, som skal gennemføres hvert femte år.
Uddannelsesstedet, der udbyder varebilschaufføruddannelsen, skal være godkendt af Færdselsstyrelsen.


Fakta: Lærlingens adgang til at køre varebil

Kilde: TUR.dk
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge ind for at kunne stemme.

Teksten er ikke vurderet.